Stacks Image 4232

Onze historie

In 2013 bestond Blaaskapel De Kleikloeten 60 jaar! In december 1953 werd ’boerenkapel’ De Kleikloeten Hattem opgericht. In al die zes decennia heeft de blaaskapel diverse muzikale hoogtepunten mee mogen maken. Hieronder een beknopte beschrijving van onze geschiedenis.

Oprichting van een boerenkapel

Blaaskapel De Kleikloeten is opgericht in december 1953 als onderdeel van Fanfarekorps Ons Genoegen Hattem. De initiatiefnemers van de oprichting, dit jaar precies zestig jaar geleden, beoogden met de kapeloptredens het fanfarekorps financieel ondersteunen. Met het verdiende geld zijn door de jaren heen vele cheques overhandigd aan het bestuur van Ons Genoegen.

Daarnaast is de kapel opgericht om, naast het meer serieuze werk in het fanfareorkest, op een ongedwongen en gezellige manier te musiceren. De Kleikloeten zorgen met sfeervolle blaasmuziek voor de nodige muzikale gezelligheid op feesten en partijen. In en buiten Hattem. Hoe wij aan onze naam zijn gekomen leest u hier.
Stacks Image 2555

Van boerenkapel naar blaaskapel

In 1998 werd het voorvoegsel ’boerenkapel’ vervangen door ’blaaskapel’. Dit omdat het repertoire werd uitgebreid en de kleding werd aangepast. De boerenkapel outfit -- bestaande uit de karakteristieke boerenkiel, met bijbehorende klompen en rode zakdoek -- ging de kast in. De typische ’boeren-uitstraling’ verdween.

Aan de doelstelling en inzet van de kapel is hiermee echter niets veranderd. Het zorgen voor muzikale gezelligheid staat bij ons na ruim zestig jaar nog altijd hoog in het vaandel!
Stacks Image 2741

50-jarig bestaan, Blaaskapellenfestival en Muziekfeest

Sinds 2003 organiseren De Kleikloeten het ouderwets-gezellige blaaskapellenfestival. Op het festival laten De Kleikloeten en andere blaaskapellen uit de regio van zich horen. Sinds de start van het blaaskapellenfestival, in 2003 tijdens het vijftigjarige bestaan van de kapel, vindt dit muziekfestijn ieder jaar plaats op de eerste zaterdag van oktober.

Sinds enkele jaren is het blaaskapellenfestival omgetoverd in een breder muzikaal festijn, het Hattems Muziekfeest. Het draait niet alleen meer om blaaskapellenmuziek, het feest is breder getrokken waarbij ook een zanger of DJ wordt ingehuurd. Locatie van het feest is sinds jaar en dag verenigingsgebouw De Triangel aan de Veenburgerweg 13 te Hattem.

Dit jaar wordt het Muziekfeest gehouden op zaterdag 28 oktober 2017.
Stacks Image 2800
Blaaskapel De Kleikloeten Hattem staat al ruim 60 jaar garant voor sfeervolle blaasmuziek!

Muzikaal leiders

Door de jaren heen heeft de kapel verschillende muzikaal leiders gehad. Achtereenvolgens Jacob Adams, Joop de Wolf, M. van Wageningen, Johannes Mulder, Johan Oosterbroek, Martin Mulder, Rik ten Have, Sandra Mulder en Anton ten Have gingen de huidige kapelleider en bugelliste Jolanda Balster voor.

Toekomstmuziek

Onze doelstelling is in al die jaren niet veranderd. Met veel plezier en genoegen maken wij muziek. Hiermee ondersteunen wij onze moedervereniging Ons Genoegen. Dit willen we de komende jaren nog lang blijven doen. Op naar de volgende zestig jaar!
Stacks Image 2824